We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Usefull links

Contact us

Mój koszyk
0.00

Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Śledź w oleju lnianym

Do przygotowania potrzebne nam będą

  • 8 sztuk filetów śledziowych,
  • 3 średnie cebule,
  • 1 szk. ok. 250ml oleju lnianego FITNESS NATURA,
  • ziele ang.,
  • pieprz i liście laurowe do przyprawienia

 

 

Postępuj krok po kroku:
2-3 godziny wcześniej namoczyć śledzie, ziele angielskie i pieprz rozgnieść łyżką, drobno pokroić cebulę, śledzie posmarować musztardą i układać płaty warstwami jedne na drugich w szerokim słoju, przekładając cebulą, rozgniecionymi przyprawami, skrapiając cytryną, liście laurowe ułożyć przy ściankach słoika, zalać olejem lnianym , zakręcić słój i odstawić do lodówki. Śledzie są gotowe do spożycia następnego dnia. Aby dodatkowo urozmaicić smak, dodaj do śledzi garstkę rodzynek, zyskają dzięki temu lekko słodkawy smak.

 

Sałatka ze śledziem i ziemniakami

Składniki:

  • Opakowanie matiasów korzennych w oleju
  • Ziemniaki – 0,5kg
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Pęczek koperku
  • Cytryna
  • Olej lniany FITNESS NATURA
  • Sól, pieprz czarny

 

Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Ciepłe pokroić w plasterki i polać sokiem z ½ cytryny oraz 3 łyżkami oleju lnianego.
Śledzie osączyć, pokroić na kawałki. Pół cytryny pokroić w plasterki, a potem na ćwiartki. Cebulę obrać, pociąć w talarki, przelać wrzątkiem. Koperek opłukać, 2 gałązki odłożyć, resztę grubo posiekać.
Ziemniaki połączyć ze śledziem, cebulą, koperkiem, plasterkami cytryny. Nałożyć na półmisek, skropić olejem i ozdobić koperkiem.

 

Pasta – podstawa diety dr Budwig

  • 6-8 łyżek oleju lnianego
  • 12,5 dag chudego białego twarogu
  • mały kubek jogurtu naturalnego 0% tłuszczu (dla uzyskania właściwej konsystencji)

Składniki połączyć i energicznie miksować (blendować) przez
ok. 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie
przyprawić według upodobania:

  • na słodko: z miodem, cynamnem, kardamonem…
  • na słono: sól ziołowa,świeży ogórek, szczypiorek, cebula…
  • na ostro: imbir, pieprz cayenne, czosnek, cebula…

Pastę można przechowywać w lodówce do 48 godzin.

Stanowi doskonały dodatek do płatków sniadaniowych, musli, z owocami stanowi doskonały deser nie tylko dla dzieci. Można równiez stosować pastę jako bazę sosów do warzyw, kasz itp.

 

Koktajl truskawkowy

Składniki:

  • 30 dag truskawek
  • średni kefir lub maślanka
  • 1-2 łyżki oleju lnianego FITNESS NATURA
  • 1 łyżka miodu
  • klika liści świeżej melisy

 

 

Sposób przygotowania: truskawki, kefir, olej, miód zmiksować do uzyskania jednolotej konsystencji, posiekać melisę i dodać do koktajlu.

 

Sos tatarski

 

Składniki:

  • 3 ogórki kiszone
  • 5 marynowanych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania: warzywa pokroić a następnie lekko zmiksować, dodać posiekaną drobno pietruszkę i szczypiorek. Majonez, jogurt, olej lniany, musztardę, chrzan i sok z cytryny mieszać do otrzymania jednolitej masy (można użyć blandera), dodać do warzyw. Całość wymieszać.

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Close
Porównaj
Wishlist 0
Otwórz listę ulubionych Kontynuuj zakupy

Korzystając z naszej strony zgadzasz się na przechowywanie plików cookies na Twoim komputerze. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close