Śledź w oleju lnianym
Do przygotowania potrzebne nam będą
- 8 sztuk filetów śledziowych,
- 3 średnie cebule,
- 1 szk. ok. 250ml oleju lnianego FITNESS NATURA,
- ziele ang.,
- pieprz i liście laurowe do przyprawienia
Postępuj krok po kroku:
2-3 godziny wcześniej namoczyć śledzie, ziele angielskie i pieprz rozgnieść łyżką, drobno pokroić cebulę, śledzie posmarować musztardą i układać płaty warstwami jedne na drugich w szerokim słoju, przekładając cebulą, rozgniecionymi przyprawami, skrapiając cytryną, liście laurowe ułożyć przy ściankach słoika, zalać olejem lnianym , zakręcić słój i odstawić do lodówki. Śledzie są gotowe do spożycia następnego dnia. Aby dodatkowo urozmaicić smak, dodaj do śledzi garstkę rodzynek, zyskają dzięki temu lekko słodkawy smak.
Sałatka ze śledziem i ziemniakami
Składniki:
- Opakowanie matiasów korzennych w oleju
- Ziemniaki – 0,5kg
- Czerwona cebula – 1 sztuka
- Pęczek koperku
- Cytryna
- Olej lniany FITNESS NATURA
- Sól, pieprz czarny
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Ciepłe pokroić w plasterki i polać sokiem z ½ cytryny oraz 3 łyżkami oleju lnianego.
Śledzie osączyć, pokroić na kawałki. Pół cytryny pokroić w plasterki, a potem na ćwiartki. Cebulę obrać, pociąć w talarki, przelać wrzątkiem. Koperek opłukać, 2 gałązki odłożyć, resztę grubo posiekać.
Ziemniaki połączyć ze śledziem, cebulą, koperkiem, plasterkami cytryny. Nałożyć na półmisek, skropić olejem i ozdobić koperkiem.
Pasta – podstawa diety dr Budwig
- 6-8 łyżek oleju lnianego
- 12,5 dag chudego białego twarogu
- mały kubek jogurtu naturalnego 0% tłuszczu (dla uzyskania właściwej konsystencji)
Składniki połączyć i energicznie miksować (blendować) przez
ok. 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie
przyprawić według upodobania:
- na słodko: z miodem, cynamnem, kardamonem…
- na słono: sól ziołowa,świeży ogórek, szczypiorek, cebula…
- na ostro: imbir, pieprz cayenne, czosnek, cebula…
Pastę można przechowywać w lodówce do 48 godzin.
Stanowi doskonały dodatek do płatków sniadaniowych, musli, z owocami stanowi doskonały deser nie tylko dla dzieci. Można równiez stosować pastę jako bazę sosów do warzyw, kasz itp.
Koktajl truskawkowy
Składniki:
- 30 dag truskawek
- średni kefir lub maślanka
- 1-2 łyżki oleju lnianego FITNESS NATURA
- 1 łyżka miodu
- klika liści świeżej melisy
Sposób przygotowania: truskawki, kefir, olej, miód zmiksować do uzyskania jednolotej konsystencji, posiekać melisę i dodać do koktajlu.
Sos tatarski
Składniki:
- 3 ogórki kiszone
- 5 marynowanych pieczarek
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania: warzywa pokroić a następnie lekko zmiksować, dodać posiekaną drobno pietruszkę i szczypiorek. Majonez, jogurt, olej lniany, musztardę, chrzan i sok z cytryny mieszać do otrzymania jednolitej masy (można użyć blandera), dodać do warzyw. Całość wymieszać.