Ryż to podstawowy składnik diety połowy ludzkości. W Azji jest uprawiany od 4 tysięcy lat. Jest podstawą risotto, sushi i polskich gołąbków. Nasz przewodnik po świecie ryżu pomoże Ci wybrać odpowiedni rodzaj dla siebie i wyjaśni, jak sprawdzić jego jakość.
Ryż kojarzy się głównie z Azją. Słusznie. Badania archeologiczne dowodzą, że kolebką upraw ryży były Indie i Chiny. W tym samym czasie ryż (dokładnie ryż dziki) stanowił też ważny składnik diety Indian
Ryż basmati uznawany jest za najszlachetniejszy ryż na świecie. Rośnie u podnóża Himalajów. Jego charakterystyczny aromat wynika ze specyfiki klimatu – kombinacja mrozu i słońca. Te niepowtarzalne warunki klimatyczne dają w efekcie aromat niepodobny do innych gatunków ryżu. Ziarna ryżu basmati po ugotowaniu są sypkie, lekkie i puszyste. Ryż basmati nejlepiej komponuje się z drobiem, rybami i owocami morza.
NIESZABLONOWY SYSTEM MAGAZYNOWANIA, unikatowy w naszym rejonie. Spichlerz, w którym są przechowywane przez Nas ziarna lnu czy też rzepaku jest w 100% wolny od wilgoci. Magazyny Fitness Natura nie mają dostępu światła (światło: jest czynnikiem mogącym wywoływać wiele zmian wiele zmian w surowcach, np. rozkład witamin, zmiany w tłuszczach, odbarwienia. Dostęp światła w magazynach powinien być ograniczony, wskazane jest, aby magazyny surowców żywnościowych nie posiadały okien)
- Warto spożywać Ryż Basmati, gdyż:
- znakomicie komponuje się z drobiem i owocami morza;
- ma bardzo długie cienkie ziarna;
- zawiera dużo białka, niewiele tłuszczu;
- jest bogatym źródłem fosforu, potasu i witamin z grupy B;
- ma specyficzny smak i zapach;
- jest dobrym źródłem węglowodanów, wśród których przeważa skrobia;
- zawiera błonnik;
- po ugotowaniu jego ziarna są lekkie i sypkie;
- jest produktem naturalnym, nie zawiera środków konserwujących i aromatycznych;
- jest niskokaloryczny i nie zawiera cholesterolu;
- posiada niski indeks glikemiczny
Opakowania dostępne w ofercie: 400g, 1,2kg, 25 kg.
.