We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Mój koszyk
0.00
Olej lniany tłoczony na zimno

Olej lniany tłoczony na zimno

Śledź w oleju lnianym

Do przygotowania potrzebne nam będą

  • 8 sztuk filetów śledziowych,
  • 3 średnie cebule,
  • 1 szk. ok. 250ml oleju lnianego FITNESS NATURA,
  • ziele ang.,
  • pieprz i liście laurowe do przyprawienia

 

 

Postępuj krok po kroku:
2-3 godziny wcześniej namoczyć śledzie, ziele angielskie i pieprz rozgnieść łyżką, drobno pokroić cebulę, śledzie posmarować musztardą i układać płaty warstwami jedne na drugich w szerokim słoju, przekładając cebulą, rozgniecionymi przyprawami, skrapiając cytryną, liście laurowe ułożyć przy ściankach słoika, zalać olejem lnianym , zakręcić słój i odstawić do lodówki. Śledzie są gotowe do spożycia następnego dnia. Aby dodatkowo urozmaicić smak, dodaj do śledzi garstkę rodzynek, zyskają dzięki temu lekko słodkawy smak.

 

Sałatka ze śledziem i ziemniakami

Składniki:

  • Opakowanie matiasów korzennych w oleju
  • Ziemniaki – 0,5kg
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Pęczek koperku
  • Cytryna
  • Olej lniany FITNESS NATURA
  • Sól, pieprz czarny

 

Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Ciepłe pokroić w plasterki i polać sokiem z ½ cytryny oraz 3 łyżkami oleju lnianego.
Śledzie osączyć, pokroić na kawałki. Pół cytryny pokroić w plasterki, a potem na ćwiartki. Cebulę obrać, pociąć w talarki, przelać wrzątkiem. Koperek opłukać, 2 gałązki odłożyć, resztę grubo posiekać.
Ziemniaki połączyć ze śledziem, cebulą, koperkiem, plasterkami cytryny. Nałożyć na półmisek, skropić olejem i ozdobić koperkiem.

 

Pasta – podstawa diety dr Budwig

  • 6-8 łyżek oleju lnianego
  • 12,5 dag chudego białego twarogu
  • mały kubek jogurtu naturalnego 0% tłuszczu (dla uzyskania właściwej konsystencji)

Składniki połączyć i energicznie miksować (blendować) przez
ok. 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie
przyprawić według upodobania:

  • na słodko: z miodem, cynamnem, kardamonem…
  • na słono: sól ziołowa,świeży ogórek, szczypiorek, cebula…
  • na ostro: imbir, pieprz cayenne, czosnek, cebula…

Pastę można przechowywać w lodówce do 48 godzin.

Stanowi doskonały dodatek do płatków sniadaniowych, musli, z owocami stanowi doskonały deser nie tylko dla dzieci. Można równiez stosować pastę jako bazę sosów do warzyw, kasz itp.

 

Koktajl truskawkowy

Składniki:

  • 30 dag truskawek
  • średni kefir lub maślanka
  • 1-2 łyżki oleju lnianego FITNESS NATURA
  • 1 łyżka miodu
  • klika liści świeżej melisy

 

 

Sposób przygotowania: truskawki, kefir, olej, miód zmiksować do uzyskania jednolotej konsystencji, posiekać melisę i dodać do koktajlu.

 

Sos tatarski

 

Składniki:

  • 3 ogórki kiszone
  • 5 marynowanych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania: warzywa pokroić a następnie lekko zmiksować, dodać posiekaną drobno pietruszkę i szczypiorek. Majonez, jogurt, olej lniany, musztardę, chrzan i sok z cytryny mieszać do otrzymania jednolitej masy (można użyć blandera), dodać do warzyw. Całość wymieszać.

 

Zostaw swój komentarz