We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Mój koszyk
0.00
Kasza gryczana nieprażona

Kasza gryczana nieprażona

Rzeczy, których potrzebujesz:

2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej (kasza gryczana niepalona ma więcej witamin niż kasza palona o ponad połowę), Sól do smaku,  6 szklankek wody

1. Przygotuj kaszę gryczaną. Nie musisz jej płukać. Będziesz potrzebować garnka z idealnie pasującą pokrywką. Dobrze, aby garnek miał gruby spód i aby pokrywka była szklana (wówczas można z łatwością kontrolować proces gotowania).

Przejrzyj kaszę z bliska

3 Przesyp kaszę do garnka.

4. Do garnka dolej wody. Wody powinno być dokładnie w stosunku 3:1.

5. Gotuj kaszę przez około 20 minut.

6 Po tym czasie zmniejsz ogień, aż woda prawie całkiem zniknie.

7. Ściągnij garnek z palnika, delikatnie owiń go w duży ręcznik, połóż pod kołdrą i pozostaw tam przez 10 minut.

8. Kasza gryczana jest gotowa. Będzie smakować rewelacyjnie z wołowiną i sosem.

9. Kaszę możesz nałożyć również do miseczki, zalać mlekiem i zjeść na śniadanie (szklankę kaszy zalej szklankę ciepłego mleka, dodaj pół łyżeczki cukru).

 

 Zupa  krupnik z kaszą

  • 1 por
  • 2-3 marchewki
  • 3-4 ziemniaki
  • ok. 3/4 szklanki białej kaszy gryczanej (czyli niepalonej)
  • 1 torebka Krupniku „Rodzinna Zupa” Winiary
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • sól i pieprz do smaku, natka pietruszki

 

Pokrojony na plasterki por i podobnie pokrojoną marchewkę umieść w dużym garnku i zalej wodą. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj warzywa na małym ogniu. Dorzuć w międzyczasie pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Następnie dodaj zupę z torebki rozmieszaną w ok. 500 ml wody. Gotuj całość do miękkości warzyw i kaszy gryczanej, czyli ok. 20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Filet z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Usmaż na patelni, doprawiając solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do drobiu. Przełóż mięso do garnka z zupą. Dorzuć posiekaną natkę i podawaj.

 

Naleśniki bezglutenowe
W bardzo zdrowej wersji. Mąkę zastąpiliśmy surową, niepaloną kaszą gryczaną, po wcześniejszym namoczeniu i zmiksowaniu. Takie naleśniki to łatwy w przygotowaniu, odżywczy i bezglutenowy zamiennik dla naleśników z białej mąki.
  1. Namocz 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej w większej ilości wody i pozostaw na 24 godziny. Woda może się zapienić, stać nieco „śliska” ale to normalne.
  2. Po namoczeniu odlej wodę i przepłucz kaszę.
  3. Wrzuć kaszę do blendera, zalej ją wodą (może być tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i zmiksuj kaszę z wodą na gładką masę. Dodaj szczyptę lub dwie soli. Dolej tyle wody (może być gazowana) żeby masa miała lejącą konsystencję ciasta naleśnikowego (lub śmietany).
  4. No i już masz ciasto naleśnikowe gotowe do smażenia!
To przepis na naleśniki w 100% gryczane. Eksperymentując, podzieliliśmy 2 szklanki namoczonej i przepłukanej kaszy na dwie połowy. Jedną połowę przygotowaliśmy według punktu 3, a drugą tak samo tyle, że z dodatkiem surowego jajka i 2 łyżek jogurtu naturalnego.

Kaszę gryczaną gotujemy wg lekko zmodyfikowanego „przepisu podstawowego” (z dodatkiem niewielkiej ilości oleju lnianego lub innego, bez soli w proporcji 1:2 – kasza:woda).

Kasza gryczana z gomasio

Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu kaszy gryczanej dodajemy jeszcze oleju i gomasio do smaku.

Przygotowanie gomasio:

1:8 (zima) lub 1:16 (lato) ziarna sezamu/lub sezamu+siemienia lnianego : sól

Ziarenka prażymy na suchej patelni aż zaczną pachnieć, dodajemy sól i prażymy jeszcze ok 3 min. Następnie ucieramy wszystko, aż połowa nasionek pokryje olejkiem sól (po prostu się utrze) i gomasio gotowe.

 

  Kasza gryczana z czosnkiem i natką pietruszki

Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dodajemy jeszcze oleju, gomasio (lub soli), posiekany ząbek czosnku i  natkę pietruszki.

 

Kasza gryczana z czubrycą zieloną

Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dodajemy jeszcze oleju z pestek winogron i czubrycy zielonej.

Zostaw swój komentarz