Siemię lniane jest doskonałym dodatkiem do porannych płatków śniadaniowych czy musli:
- płatki owsiane
- siemię lniane lub siemię lniane mielone i odtłuszczone
- świeże owoce (jabła, banany, maliny….)
- jogurt o niskiej zawartości tłuszczu/chude mleko/kefir
Sypkie składniki mieszamy i zalewamy jogurtem, mlekiem lub kefirem. Można dosłodzić łyżeczką miodu.
Panierka z siemienia lnianego
Siemię lniane mielone i odtłuszczone świetnie zastępuje bułkę tartą w różnego rodzaju panierkach do kotletów, ryb, krokietów.
Posypka na kanapki, desery
Kilka łyżeczek siemienia lnianego zrumienić na suchej patelni. Stosowac jako dodatek do kanapek, deserów, lodów.
Kisiel osłaniający przewód pokarmowy
2 łyżeczki siemienia lnianego zalać szklanką wody i gotować kilka minut na małym ogniu, często mieszając. Następnie przetrzeć przez sito.
Podawać z owocami, jogurtem, miodem lub sokiem.
Podaną ilość siemienia można ugotować w wiekszej ilości wody i popijać miedzy posiłkami np z domowym sokiem owocowym.