Kasza jaglana z szpinakiem i kurczakiem na czosnkową nutkę
Składniki
- 1 szkl kasza jaglana,
- 1 garść szpinak,
- masło,
- 1 szt pierś z kurczaka,
- 1 szt kostka bulionowa,
- oliwa,
- 1 ząbek czosnek
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglana gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odsączamy .
- Kostkę bulionowa kruszymy i rozrabiamy z oliwa na pastę .Taką pastą smarujemy pierś z kurczaka i grillujemy ją na patelni .Gdy jest złota studzimy ją i kroimy w paseczki .
- Na patelni rozpuszczamy masło dajemy szpinak smażymy ,dodajemy pierś z kurczaka i na koniec kasze .Wszystko razem mieszamy .doprawiamy wyciśniętym czosnkiem ,solą i pieprzem do smaku ,
Klopsy dyniowe z kaszą jaglaną
Składniki
- szklanka kaszy jaglanej
- 1/4 dyni
- świeży koperek – garść
- jedna duża cebula
- ząbek czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
- zielona pietruszka – garść
- 2 jajka
- około pół szklanki bułki tartej
- łyżka mączki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Masa na klopsy: Kaszę jaglaną należy przygotować według wskazówek na opakowaniu. Dynię obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i sparzyć wrzątkiem oraz odsączyć. Kaszę połączyć z dynią, dodać jajka, pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Przyprawianie: Następnie przyprawić majerankiem, solą, pieprzem, dodać pokrojoną drobno zieloną pietruszkę i koperek. Na koniec: Na końcu dodajemy bułkę tartą (aby klopsy się odpowiednio sklejały) oraz mąkę ziemniaczaną. Smażyć na oleju.
Kotlety z ciecierzycy
Składniki
- 1,5 szklanki ugotowanej i zmielonej ciecierzycy (może być też gotowa z puszki)
- 1 szklanka ugotowanej i zmielonej kaszy jaglanej
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 marchewka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżeczki sos shoyu (sojowy ciemny)
- 0,5 szklanki otrąb
- zmielony kminek
- gałka muszkatołowa
- sól, olej
Sposób przygotowania
- Ciecierzycę moczyć w wodzie z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny ok. 8 godz. Gotować do miękkości w nowej wodzie z dodatkiem zmielonego kminku. Obrać z łusek i zmielić. Można użyć również gotowej ciecierzycy z puszki.
- Kaszę jaglaną ugotować i zmielić, cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju, marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Dodać mąkę kukurydzianą, sos shoyu oraz gałkę muszkatołową do smaku i sól.
- Wymieszać składniki, uformować kotleciki, obtoczyć je w otrębach i smażyć na oleju aż się przyrumienią. Można także upiec w piekarniku, na blasze posmarowanej delikatnie olejem. Podawać z warzywami.
Kotlety jaglane
1 szkl.kaszy jaglanej, 2 szkl.wody, 1/2szkl.mleka, 2 jajka, 100 g sera żółtego, 1 cebula (pokrojona w kostkę i usmażona na łyżce oleju), 3 łyżki mąki, bułka tarta do obtoczenia, sól ,pieprz,papryka ostra i słodka
Sposób przygotowania:
Kaszę opłukać i osączyć,ugotować na 2 szkl.wody,gdy woda się wchłonie dolać mleko,zamieszać i jeszcze chwilę pogotować,zostawić pod przykryciem na 15 minut,następnie wyłożyć do miski i wystudzić. Do ostudzone kaszy dodać starty ser,jajka,mąkę,cebulę i przyprawy,wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ostrym sosem
Pierogi z kaszą jaglaną
Składniki
ciasto
- 450 g mąki
- 300 ml wrzątku
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
nadzienie
- 1 szkl kaszy jaglanej
- 150 g sera białego
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem i zagnieść ciasto. Kaszę ugotować w 2 szkl osolonej wody, odstawić pod przykryciem aż do wystygnięcia. Wymieszać z serem jajkiem i śmietaną, doprawić do smaku solą Ciasto wałkować cienko. Lepić pierogi. Ugotować we wrzątku. Podawać z przyrumienioną na tłuszczu cebulką można ze skwarkami.
Sałatka ze szpinaku, z kaszą jaglaną z sosem pomarańczowym
Składniki
garść młodych liści szpinaku, 6 truskawek, pokrojonych na ćwiartki, 5 suszonych pomidorów w oliwie + 2 łyżki oleju, 1/2 małej pomarańczy, pokrojonej na cząstki + sok z drugiej połówki , 1 łyżka miodu , sól i świeżo zmielony czarny pieprz , sok z cytryny (ewentualnie) , kasza jaglana 5 łyżek
Sposób przygotowania
- Kasze jaglaną uprażyć na patelni i zalać wodą i gotować aż wchłonie wodę. Do kaszy dodać startą skórkę z pomarańczy i sok około 2 łyżki.
- Szpinak umyć, osuszyć i odciąć twarde łodyżki, ułożyć na talerzu, lekko posolić i posypać pieprzem. Na to kasze. Dodać truskawki, pomarańcze, i 3 pokrojone w paski suszone pomidory.
- Wymieszać oliwę z zalewy z sokiem z pomarańczy i miodem, zmiksować z pozostałymi 2 pomidorami suszonymi na gęsty sos, ewentualnie dodać trochę soku z cytryny, gdyby sos był zbyt gęsty. Sosem polać sałatkę i doprawić pieprzem
Śniadaniowa sałatka z kaszy jaglanej i warzyw
Składniki
-
- kasza jaglana 0.5 szklanki
- ogórek kiszony 4 sztuki
- pomidor 2 sztuki
- papryka czerwona 3 plastry
- rzeżucha garść
- olej rzepakowy 2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- sok z cytryny 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie przelewamy wrzątkiem. Wsypujemy do garczka, dolewamy szklankę wody i gotujemy – często mieszamy, a pod koniec prawie cały czas, gdyż kasza musi wchłonąć wodę. Studzimy.
- Warzywa myjemy. Pomidora kroimy na cząstki, paprykę na paseczki, ogórka kiszonego na półplasterki. Zostawiamy po jednej sztuce do dekoracji.
- W misce wykładamy warstwę kaszy jaglanej, następnie wykładamy paprykę czerwoną, ponownie kaszę, półplasterki ogórków kiszonych, znowu kaszę, cząstki pomidorów i na koniec resztę kaszy. Sałatke pokrywamy z wierzchu rzeżuchą i dekorujemy odłożonymi warzywami.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy razem z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Polewamy sosem sałatkę.