We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Mój koszyk
0.00
Polska kasza jaglana

Polska kasza jaglana

Kasza jaglana z szpinakiem i kurczakiem na czosnkową nutkę

 

Składniki

  • 1 szkl kasza jaglana,
  • 1 garść szpinak,
  • masło,
  • 1 szt pierś z kurczaka,
  • 1 szt kostka bulionowa,
  • oliwa,
  • 1 ząbek czosnek

 

Sposób przygotowania

  1. Kaszę jaglana gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odsączamy .
  2. Kostkę bulionowa kruszymy i rozrabiamy z oliwa na pastę .Taką pastą smarujemy pierś z kurczaka i grillujemy ją na patelni .Gdy jest złota studzimy ją i kroimy w paseczki .
  3. Na patelni rozpuszczamy masło dajemy szpinak smażymy ,dodajemy pierś z kurczaka i na koniec kasze .Wszystko razem mieszamy .doprawiamy wyciśniętym czosnkiem ,solą i pieprzem do smaku ,

Klopsy dyniowe z kaszą jaglaną

Składniki

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 1/4 dyni
  • świeży koperek – garść
  • jedna duża cebula
  • ząbek czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka – garść
  • 2 jajka
  • około pół szklanki bułki tartej
  • łyżka mączki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Masa na klopsy: Kaszę jaglaną należy przygotować według wskazówek na opakowaniu. Dynię obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki i sparzyć wrzątkiem oraz odsączyć. Kaszę połączyć z dynią, dodać jajka, pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  2. Przyprawianie: Następnie przyprawić majerankiem, solą, pieprzem, dodać pokrojoną drobno zieloną pietruszkę i koperek. Na koniec: Na końcu dodajemy bułkę tartą (aby klopsy się odpowiednio sklejały) oraz mąkę ziemniaczaną. Smażyć na oleju.

 

Kotlety z ciecierzycy

Składniki

  • 1,5 szklanki ugotowanej i zmielonej ciecierzycy (może być też gotowa z puszki)
  • 1 szklanka ugotowanej i zmielonej kaszy jaglanej
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki sos shoyu (sojowy ciemny)
  • 0,5 szklanki otrąb
  • zmielony kminek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, olej

Sposób przygotowania

  1. Ciecierzycę moczyć w wodzie z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny ok. 8 godz. Gotować do miękkości w nowej wodzie z dodatkiem zmielonego kminku. Obrać z łusek i zmielić. Można użyć również gotowej ciecierzycy z puszki.
  2. Kaszę jaglaną ugotować i zmielić, cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju, marchewkę zetrzeć na małych oczkach. Dodać mąkę kukurydzianą, sos shoyu oraz gałkę muszkatołową do smaku i sól.
  3. Wymieszać składniki, uformować kotleciki, obtoczyć je w otrębach i smażyć na oleju aż się przyrumienią. Można także upiec w piekarniku, na blasze posmarowanej delikatnie olejem. Podawać z warzywami.

 

Kotlety jaglane

1 szkl.kaszy jaglanej, 2 szkl.wody, 1/2szkl.mleka, 2 jajka, 100 g sera żółtego, 1 cebula (pokrojona w kostkę i usmażona na łyżce oleju), 3 łyżki mąki, bułka tarta do obtoczenia, sól ,pieprz,papryka ostra i słodka

Sposób przygotowania:

Kaszę opłukać i osączyć,ugotować na 2 szkl.wody,gdy woda się wchłonie dolać mleko,zamieszać i jeszcze chwilę pogotować,zostawić pod przykryciem na 15 minut,następnie wyłożyć do miski i wystudzić. Do ostudzone kaszy dodać starty ser,jajka,mąkę,cebulę i przyprawy,wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ostrym sosem

 

 

Pierogi z kaszą jaglaną


Składniki

ciasto

  • 450 g mąki
  • 300 ml wrzątku
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli

nadzienie

  • 1 szkl kaszy jaglanej
  • 150 g sera białego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem i zagnieść ciasto. Kaszę ugotować w 2 szkl osolonej wody, odstawić pod przykryciem aż do wystygnięcia. Wymieszać z serem jajkiem i śmietaną, doprawić do smaku solą Ciasto wałkować cienko. Lepić pierogi. Ugotować we wrzątku. Podawać z przyrumienioną na tłuszczu cebulką można ze skwarkami.

 

Sałatka ze szpinaku, z kaszą jaglaną z sosem pomarańczowym

Składniki

garść młodych liści szpinaku,  6 truskawek, pokrojonych na ćwiartki,  5 suszonych pomidorów w oliwie + 2 łyżki oleju,  1/2 małej pomarańczy, pokrojonej na cząstki + sok z drugiej połówki , 1 łyżka miodu , sól i świeżo zmielony czarny pieprz , sok z cytryny (ewentualnie) , kasza jaglana 5 łyżek

Sposób przygotowania

  1. Kasze jaglaną uprażyć na patelni i zalać wodą i gotować aż wchłonie wodę. Do kaszy dodać startą skórkę z pomarańczy i sok około 2 łyżki.
  2. Szpinak umyć, osuszyć i odciąć twarde łodyżki, ułożyć na talerzu, lekko posolić i posypać pieprzem. Na to kasze. Dodać truskawki, pomarańcze, i 3 pokrojone w paski suszone pomidory.
  3. Wymieszać oliwę z zalewy z sokiem z pomarańczy i miodem, zmiksować z pozostałymi 2 pomidorami suszonymi na gęsty sos, ewentualnie dodać trochę soku z cytryny, gdyby sos był zbyt gęsty. Sosem polać sałatkę i doprawić pieprzem

 

Śniadaniowa sałatka z kaszy jaglanej i warzyw

Składniki

    • kasza jaglana 0.5 szklanki
    • ogórek kiszony 4 sztuki
    • pomidor 2 sztuki
    • papryka czerwona 3 plastry
    • rzeżucha garść
    • olej rzepakowy  2 łyżki
    • czosnek 1 ząbek
    • sok z cytryny 1 łyżeczka

 

 

 

Sposób przygotowania

  1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie przelewamy wrzątkiem. Wsypujemy do garczka, dolewamy szklankę wody i gotujemy – często mieszamy, a pod koniec prawie cały czas, gdyż kasza musi wchłonąć wodę. Studzimy.
  2. Warzywa myjemy. Pomidora kroimy na cząstki, paprykę na paseczki, ogórka kiszonego na półplasterki. Zostawiamy po jednej sztuce do dekoracji.
  3. W misce wykładamy warstwę kaszy jaglanej, następnie wykładamy paprykę czerwoną, ponownie kaszę, półplasterki ogórków kiszonych, znowu kaszę, cząstki pomidorów i na koniec resztę kaszy. Sałatke pokrywamy z wierzchu rzeżuchą i dekorujemy odłożonymi warzywami.
  4. Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy razem z oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Polewamy sosem sałatkę.

Zostaw swój komentarz