We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Contact us

Mój koszyk
0.00
Mąka bezglutenowa jaglana, gryczana

Mąka bezglutenowa jaglana, gryczana

Mąki bezglutenowe nadają się do wszystkich potraw naleśnikowych. Możemy nimi także zastąpić zwykłą mąke pszenną, przy wyrobie ciast a przede wszystkim chleba.

 

Ciasto czekoladowe bezglutenowe

Składniki:

  • 3 szklanki mąki gryczanej
  • 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (mogą być też inne)
  • ½ szklanki kakao
  • 2 szklanki mleka roślinnego lub zwierzęcego + około 900 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
  • 330 g powideł śliwkowych (u mnie powidła bezcukrowe)
  • 2 szklanki daktyli około 50 sztuk
  • 2 łyżeczki po 5 ml sody lub proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

Mielę szklankę orzechów na proszek – mąkę orzechową. Daktyle kroję, zalewam 2 szklankami mleka i odstawiam na 30 minut. Następnie rozdrabniam blenderem na pastę. Jeśli jest zbyt gęsta można dodać więcej mleka z puli tych 900 ml. Powinna powstać płynna pasta.
W misce łączę mąki gryczane z mąki gryczane ze skrobią ziemniaczaną, kakao, orzechami, sodą oraz solą. Mieszam. Dodaję powidła śliwkowe, pastę z daktyli i dolewam mleka do odpowiedniej konsystencji. U mnie wyszło to około 900 ml mleka migdałowego. Oczywiście można użyć dowolnego mleka. Foremkę o wymiarach 30×30 cm wykładam papierem do pieczenia. Rozprowadzam masę, ozdabiam orzechami. Wstawiam do piernika rozgrzanego do 180 stopni. Piekę około 45 minut do suchego patyczka.

 

Naleśniki z mąki gryczanej z borówkami i śmietaną

  • W – 100 ml zimnej wody
  • D – 400 g gęstego jogurtu
  • O – 500 g mąki gryczanej
  • Z – 4 łyżki oliwy
  • Z – 2 jajka
  • Z- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • M – szczypta pieprzu
  • W – sól do smaku
  • W – około ½ szklanki zimnej wody

Uwaga: ciasto na naleśniki gryczane powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, jeśli jest zbyt rzadkie przykleja się do patelni, ciasto na naleśniki z pszennej mąki jest zdecydowanie rzadsze.

  • Do miski dodaj składniki w podanej kolejności. Dokładnie wymieszaj i odstaw na dwie godziny. Naleśniki usmaż na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej niewielka ilością oliwy (do smarowania patelni używam chusteczek higienicznych zamoczonych w oleju nierafinowanym, to gwarantuje, że tłuszcz rozprowadzi się równo cienką warstwą, równocześnie czyścimy w ten sposób patelnię przed smażeniem kolejnego naleśnika).
  • Mocno rozgrzaną patelnię podnosieś z ognia i wlej od razu całą porcję ciasta (niepełną łyżkę wazową), musisz zakręcić patelnią, żeby ciasto równo się rozlało. Po ponownym postawieniu patelni na ogień porusz nią po kilku sekundach, żeby naleśnik zaczął się „ślizgać”, w ten sposób naleśnik nie przylepi się do patelni.
  • Naleśniki smaż z jednej strony, zsuń na talerz, nałóż borówki (lub konfiturę z borówek), złóż na pół i polej śmietaną ubitą z cukrem pudrem.

Zobacz, co oznaczają litery w spisie składników:

O – Przemiana Ognia – Smak Gorzki, Z – Przemiana Ziemi – Smak Słodki, M – Przemiana Metalu – Smak Ostry, W – Przemiana Wody – Smak Słony, D – Przemiana Drzewa – Smak Kwaśny

Zostaw swój komentarz