Rzeczy, których potrzebujesz:
2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej (kasza gryczana niepalona ma więcej witamin niż kasza palona o ponad połowę), Sól do smaku, 6 szklankek wody
1. Przygotuj kaszę gryczaną. Nie musisz jej płukać. Będziesz potrzebować garnka z idealnie pasującą pokrywką. Dobrze, aby garnek miał gruby spód i aby pokrywka była szklana (wówczas można z łatwością kontrolować proces gotowania).
2 Przejrzyj kaszę z bliska
3 Przesyp kaszę do garnka.
4. Do garnka dolej wody. Wody powinno być dokładnie w stosunku 3:1.
5. Gotuj kaszę przez około 20 minut.
6 Po tym czasie zmniejsz ogień, aż woda prawie całkiem zniknie.
7. Ściągnij garnek z palnika, delikatnie owiń go w duży ręcznik, połóż pod kołdrą i pozostaw tam przez 10 minut.
8. Kasza gryczana jest gotowa. Będzie smakować rewelacyjnie z wołowiną i sosem.
9. Kaszę możesz nałożyć również do miseczki, zalać mlekiem i zjeść na śniadanie (szklankę kaszy zalej szklankę ciepłego mleka, dodaj pół łyżeczki cukru).
Zupa krupnik z kaszą
- 1 por
- 2-3 marchewki
- 3-4 ziemniaki
- ok. 3/4 szklanki białej kaszy gryczanej (czyli niepalonej)
- 1 torebka Krupniku „Rodzinna Zupa” Winiary
- 2 filety z piersi kurczaka
- sól i pieprz do smaku, natka pietruszki
Pokrojony na plasterki por i podobnie pokrojoną marchewkę umieść w dużym garnku i zalej wodą. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj warzywa na małym ogniu. Dorzuć w międzyczasie pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Następnie dodaj zupę z torebki rozmieszaną w ok. 500 ml wody. Gotuj całość do miękkości warzyw i kaszy gryczanej, czyli ok. 20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Filet z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Usmaż na patelni, doprawiając solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do drobiu. Przełóż mięso do garnka z zupą. Dorzuć posiekaną natkę i podawaj.
Naleśniki bezglutenowe
- Namocz 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej w większej ilości wody i pozostaw na 24 godziny. Woda może się zapienić, stać nieco „śliska” ale to normalne.
- Po namoczeniu odlej wodę i przepłucz kaszę.
- Wrzuć kaszę do blendera, zalej ją wodą (może być tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i zmiksuj kaszę z wodą na gładką masę. Dodaj szczyptę lub dwie soli. Dolej tyle wody (może być gazowana) żeby masa miała lejącą konsystencję ciasta naleśnikowego (lub śmietany).
- No i już masz ciasto naleśnikowe gotowe do smażenia!
Kaszę gryczaną gotujemy wg lekko zmodyfikowanego „przepisu podstawowego” (z dodatkiem niewielkiej ilości oleju lnianego lub innego, bez soli w proporcji 1:2 – kasza:woda).
Kasza gryczana z gomasio
Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu kaszy gryczanej dodajemy jeszcze oleju i gomasio do smaku.
Przygotowanie gomasio:
1:8 (zima) lub 1:16 (lato) ziarna sezamu/lub sezamu+siemienia lnianego : sól
Ziarenka prażymy na suchej patelni aż zaczną pachnieć, dodajemy sól i prażymy jeszcze ok 3 min. Następnie ucieramy wszystko, aż połowa nasionek pokryje olejkiem sól (po prostu się utrze) i gomasio gotowe.
Kasza gryczana z czosnkiem i natką pietruszki
Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dodajemy jeszcze oleju, gomasio (lub soli), posiekany ząbek czosnku i natkę pietruszki.
Kasza gryczana z czubrycą zieloną
Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dodajemy jeszcze oleju z pestek winogron i czubrycy zielonej.